'The Norway Trail'
Het was december 2020 en dan ben ik vaak druk bezig met wat ik met mijn vakantiedagen het komende jaar ga doen. Ik kreeg hier en daar wat advertenties op internet over een weekje Noorwegen en IJsland. Travelbase had het ene na het andere leuke concept en door de hele corona situatie wilde ik binnen Europa blijven. Een trekking in Noorwegen of IJsland vond ik twee heel aantrekkelijke reizen. De beschikbare plaatsen voor Noorwegen waren beperkt op mijn favoriete datum en ik heb dan maar snel beslist en geboekt. Niets nieuws, ik boek vrijwel altijd een reis alleen. Toch had ik het gevoel eens niet alleen te willen reizen, dus heb ik mijn reisbuddy Madelène gevraagd of ze zin had om mee te gaan. We hebben dan beslist om samen een roadtrip door IJsland te boeken en een trekking in Noorwegen te doen met Travelbase. Kwestie van ontspanning en inspanning te combineren.
Reisdatum: Augustus 2021
Vertrek - Odda - Camping Hildal
Eindelijk was het zover, ik en Madelène vertrekken met 'The Norway Trail' richting Hardangervidda Nationaal Park voor een avontuurlijke week. Een 4-daagse trekking door de ongerepte natuur van Noorwegen en twee dag wandelingen staan op het programma. Hier heb ik een lange tijd naar uitgekeken. Na wat voor iedereen een moeilijke periode is geweest omwille van de pandemie, kunnen we eindelijk weer samen van de natuur genieten. Bij aankomst worden we warm onthaald door het Norway Trail team. Het kampeermateriaal wordt verdeeld en we gaan meteen aan de slag met onze tent. Het is voor mij de eerste keer dat ik een tenttrekking doe waar alles zelf gedragen wordt en waar we ons eigen potje koken, maar ik was goed voorbereid! Ik ben al maanden bezig geweest met welk duurzaam materiaal ik best aankoop dat ook nog eens licht van gewicht is.
We krijgen in de loop van de avond nog een briefingmoment, korte voorstelling van de groep en wat er de komende dagen op het programma staat. Het is een aangename kennismaking. Het is leuk om omgeven te zijn door mensen met dezelfde voorliefde voor avontuurlijk reizen. Interessant om te horen waar iedereen vandaan komt, welk verhaal er achter iemand schuilt en welke avonturen ze tot nu toe hebben meegemaakt. Tijdens het groepsmoment roept iemand van de begeleiders ons even naar buiten. Twee prachtige regenbogen verschijnen boven onze kampeerplaats met het zicht op de steile wand van het Hardangervidda plateau. WAUW! Dit kan geen toeval zijn. Het is een voorteken dat we aan een prachtig avontuur beginnen.
Dagwandeling Odda
De volgende morgen starten we met een dag wandeling. Iedereen neemt best zijn volle backpack mee om een soort van test ronde te doen. We voelen vandaag hoe het is om een zware rugzak mee te dragen, eventueel nog wat aanpassingen doen en raad vragen. Voor vertrek komen we samen met de groep voor een stretch moment. Een kwartiertje maken we dynamisch onze spieren warm en maken we ook tijd om ons hoofd mentaal voor te bereiden en leeg te maken. 's Avonds doen we dit ook nog een keer, maar dan eerder statisch om de dag erna minder stijve spieren te hebben. De eerste keer voelde een beetje ongemakkelijk, maar algauw werd dit één van mijn favoriete momenten van de dag.
Dag 1: trekking
Na twee heerlijke nachten in de buitenlucht is de dag aangebroken dat we het plateau opwandelen. Een pittige tocht van 1550 hoogtemeters en 11 km staat op het programma. Iedereen draagt een gps-tracker met zich mee die gebruikt kan worden in geval van nood. Het pad staat goed aangegeven met een grote rode 'T' die ergens te vinden is op een rots en tijdens de briefingsmomenten wordt er overlopen wat te verwachten de volgende dag. Op 900m zouden we onze lunchpauze houden en vanaf daar nog een 600m hoger klimmen. We vertrekken vanuit Odda en gaan het pad op. Iedereen zoekt zijn eigen tempo en onze gidsen verdelen zichzelf over de groep zodat er zowel voor, midden als achter iemand aanwezig is. We lopen nog een klein stukje door Odda voordat we de bewoonde wereld voor vier dagen achter ons laten. We passeren smalle paden met hoge grassen en planten, daarna lopen we een hele tijd in het bos. Er lijkt geen einde aan de klim te komen! Ik bedenk me steeds, als de vegetatie veranderd naderen we het plateau. Heb ik toch wel enkele uren gedacht... Ik zie een bordje met 900m aan mijn linker kant. Halleluja, er komt een lunchpauze aan! We zetten ons niet ver van de rivier en genieten van het eten en het uitzicht. We zijn inmiddels flink gestegen en bevinden ons boven de boomgrens. Het uitzicht is magnifiek. Voor ons hebben we een uitgebreid zicht op de Hardangervidda die zich op sommige plaatsen nog met sneeuw bedekt. Die dag klimmen we tussen de 5-6u voor we terug afdalen richting onze kampeer plaats. Ons kamp bevindt zich midden op een klein eilandje omgeven door water en het stukje grond is helemaal alleen voor ons. PRACHTIG! We worden die avond beloond met een indrukwekkende zonsondergang.
De eerste dag was een echte 'Leg-killer'. Ik denk dat onze rugzakken uiteindelijk elks rond de 17 kg wegen en deze hebben we 1550 meters omhoog het plateau opgeduwd. Ik ben best wel fier op deze prestatie, makkelijk was het niet, maar het geeft ongelofelijk veel voldoening wanneer je op de top van het plateau staat en kilometers voor je uit kan kijken. De komende dagen zijn fysiek minder zwaar, eens we het plateau op zitten, zijn het eerder korte pittige klimmetjes en daarna weer dalen.
Dag 2: Trekking
De tweede dag zijn we langs de 'Einseten (1413m)' gepasseerd. Iedereen mag voor zichzelf beslissen of er nog energie genoeg is om deze top te beklimmen. Ik heb alweer veel last van blaren op de hiel en vind het tot hiertoe pittig genoeg. Ik heb met Madelène rustig ons middageten opgegeten en we zijn met een deel van de groep verder gewandeld. De ondergrond op het Hardangervidda plateau is vrijwel de hele tocht hetzelfde. We wandelen over smalle zandpaden, grassen, morenen velden, rotsen en passeren hier en daar een sneeuwveld waar we naast kunnen. 's Avonds komen we aan het Langavatnet meer waar we ons kamp opslaan. Hier komen we het eerste wc huisje tegen. Toch altijd leuk als er een toilet in de buurt is. Het stinkt verschrikkelijk, maar je zit toch even privé op je gemak. Ons kamp staat wat hoger gelegen met een prachtig uitzicht over het meer en je kan over de rotsen afdalen om jezelf even op te frissen in het water. Madelène en ik hebben een rustig plekje uitgekozen om even het water in te gaan. Ik heb geen zwemgerief bij en onze kleren krijgen we moeilijk droog in dit klimaat, dus dan maar naaktzwemmen onder ons twee! Die ongemakkelijkheid waren we toch al gepasseerd toen we in IJsland gezamenlijke douches hadden. Het water is 11°C... het is verschrikkelijk koud, maar ik ben toch blij om even al dat zweet af te spoelen in het water en daarna mijn setje droge kleren aan te trekken. Een beetje later worden we alweer beloond met een prachtige zonsondergang, de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Enkele van de groep hebben ondertussen een kampvuur aangemaakt en iemand had marshmallows bij. Jummie!
Dag 3 - 4: Trekking
De derde dag, wat toch wel een hoogdag is, komen we op het einde van de route de kleine Preikestolen en Trolltunga tegen. We wandelen een 10 km en maken slechts 280 hoogtemeters vandaag. We doen het rustig aan. 's Morgens passeren we een meer waar de meesten van ons nog een zwempauze houden, we wandelen over een wankel klein bruggetje de rivier over en passeren een dam waar op het einde een klein WC huisje staat. We wandelen over steenvelden en door rotsachtig gebied. Toch wel een andere omgeving dan de voorbije dagen. Heel uitgestrekt en ruw. We passeren eerst Preikestolen, waar we uitgebreid foto's nemen, daarna zetten we ons kamp op en is het nog 5 minuten wandelen tot aan Trolltunga. De gidsen hebben warm water voorzien, zodat we een heel gezellig thee momentje hebben bij Trolltunga. Ik kan niet onder woorden brengen hoe prachtig deze twee uitzichtpunten zijn, ik denk dat de foto's hieronder voor zich spreken! Het was de kers op de taart als afsluiter van deze bijzondere 4-daagse trekking door de ongerepte natuur van het Hardangervidda plateau.
De vierde dag dalen we jammer genoeg stevig af in de regen tot we weer terug in de bewoonde wereld zijn.
Kinsarvik
Voor de laatste twee nachten hebben we een luxe camping in Kinsarvik. We zetten onze tentjes samen op een grasplein en er zijn de nodige sanitaire voorzieningen. We maken de laatste dag nog een pittige wandeling naar enkele watervallen en sluiten de dag af met een Quiz!
Het is alweer een prachtige reis geweest vol avontuur! Ik heb zo genoten van de rust en vrijheid die de Noorse natuur te bieden heeft. De trekking is zeker een aanrader als je houdt van wildkamperen, ongerepte natuur, uitgestrektheid, rust, stilte en de eenvoud van het leven. De eerste dag is niet te onderschatten, maar met wat basisconditie en doorzettingsvermogen is het zeker te doen!
Wat een ervaring!