Weetjes over Everest Base Camp trekking
Voorbereidingen en training
Ondertussen ben ik al een tijdje terug van de Himalaya. Het was een ongelofelijk mooie reis. Ik had nog graag enkele ervaringen meegedeeld in verband met voorbereidingen en training. Ik was eigenlijk één van de minst getrainde deelnemers van de reis. Ik had een keertje gevraagd aan mijn groepsgenoten wat zij als voorbereiding hadden gedaan of wat ze in het dagelijks leven aan sport deden. Ik hoorde halve marathons, trailruns,... Waarop ik antwoord: 'Euhm... ik loop vijf kilometer?!'. Was dit even genant. Ik was toen die tijd wel vaste klant in de Bodypump groepslessen op de fitness en had goed getrainde benen. Ook wordt er in die lessen een full bodyworkout gegeven waardoor ik geen last had om een dagrugzak van ongeveer 5 kilo te dragen. Ik merkte wel dat ik trager was bij het klimmen, maar was zeker geen half uur achter. Iedereen heeft altijd zijn eigen tempo gestapt en dat was oké. Ik kan het alleen maar aanraden. Ben je een beetje sportief, heb je een groot verlangen om deze trekking te boeken en heb je wat doorzettingsvermogen? Dan kan ik met overtuiging zeggen 'DOEN!'. Ik was zo zenuwachtig op voorhand dat het te zwaar ging zijn. Het is pittig en ik was al wel eerder in het hoogebergte geweest, maar al die stress was niet nodig geweest. Ik kan met overtuiging zeggen dat ik voldoende fit was om de reis te volbrengen en dat ik het zeker niet onderschat heb.
Zwerfvuil en drukte
Wat vaak gezegd wordt is dat het vuil is op de trail en dat de paden tjokvol zitten. Wat de vervuiling betreft kan ik vertellen dat het niet waar is. Het pad is proper en er ligt heel weinig zwerfvuil. De overbevolking tijdens de trekking... soms wel, maar dan raad ik aan om langs Gokyo te gaan en de Cho La pass over te steken. Dit maakt de trekking enkele dagen langer, maar je kan beter acclimatiseren en op deze route zitten minder mensen dan op de klassieke route. Het drukste punt is het stuk van Gorakshep tot aan het Base Camp en terug.
Als je echt niet houdt van drukte ligt deze reis je misschien net iets minder, maar het is een prachtige omgeving met adembenemende panoramische uitzichten, lieve gastvrije mensen en ik heb me niet gestoord aan de drukte. Wij zijn wel eind september vertrokken, misschien was het dan nog net iets minder druk?
Hygiëne, comfort en handige weetjes
- Het is een cultuurshock als je voor het eerst in Nepal komt. De hygiëne en het comfort is niet te vergelijken met België of Nederland. De slaapaccomodaties tijdens de trekking zijn heel basic. Een bed met een dunne matras en vaak één tafeltje om wat gerief op te leggen. De lakens worden niet elke dag gewassen, dit doen ze namelijk met de hand en dat is gewoon onmogelijk. Een eigen slaapzak is daarom heel belangrijk en ik had ook een extra liner bij. Een eigen kussensloop of soort van reiskussen meenemen is ook aan te raden.
- Er is licht op de kamer, maar af en toe kan het zijn dat de electriciteit uitvalt en dan is het handig een koplamp bij te hebben.
- Elektronica kan worden opgeladen in de gezamenlijke ruimte en tegen betaling net zoals Wi-Fi.
- Een douche kan je bijna altijd nemen. Er zijn enkele douches per accomodatie, het is niet altijd warm water en het is ook alweer tegen betaling. Het is niet makkelijk electriciteit en warm water te voorzien op deze hoogte. Ze werken met zonnepanelen en gasbranders. Vaak gaat de prijs ook omhoog naarmate je hoger gaat.
- Toiletten zijn niet altijd westers, soms is het enkel een franse toilet en ze zijn ook gezamenlijk te gebruiken. Er is nooit toiletpapier, dit zijn ze niet gewoon in Nepal, dus het is belangrijk dat je eigen toiletpapier voorziet. Gedurende de dag kan het voorvallen dat je geen dorpje tegenkomt en dat je een plekje achter een struik of steen moet zoeken.
- In de lodges zijn meestal kleine shops voorzien om wat spullen aan te kopen. Je zit met een beperkt gewicht en kan niet op alles voorzien zijn voor 17 dagen. Toiletpapier, papieren zakdoeken, chocolade repen,... zijn te verkrijgen tijdens de trekking. Het is soms wel prijzig.
- Drinkwater is ook telkens te verkrijgen in flessen, maar ik raad het niet aan. Er is heel veel plastic afval van flessenwater. Je kan evengoed je drinkbus laten vullen met kraanwater en de juiste hoeveelheid chloor toevoegen. Na een half uurtje is het water perfect drinkbaar en veilig. Chloordruppeltjes zijn te verkrijgen bij bijvoorbeeld A.S. Adventure.
- Het eten tijdens de trekking is te verkrijgen in de thee huizen/slaapaccomodaties. Dit zijn vaak dezelfde gerechten zoals noodles (vegetarisch/kip), spaghetti (veg/tonijn), Dal Bhat, momo's, soep,... Ik raad aan om vegetarisch te eten of van bijvoorbeeld tonijn weet je dat het uit blik komt. Er is niet altijd goede koeling voorzien of de electriciteit valt geregeld uit. Ik vind het riskant om dan vlees te eten, maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Rauwe groenten zijn vaak gewassen in kraanwater. Dat is ook gevaarlijk voor onze Westerse darmen.
- Geld is niet makkelijk te vinden tijdens de trekking. De laatste plaats waar je geld kan afhalen is Namche Bazaar. Het is altijd handig om enkele euro's mee te hebben om te wisselen omdat de geldautomaten niet altijd werken. Op dag 3 verlaat je Namche Bazaar en pas op dag 15 ben je er terug. Daartussen is nergens mogelijkheid om geld af te halen. Het is aan te raden om zowel een maestro bankkaart mee te nemen als een kredietkaart. Soms werkt één van de twee kaarten niet. Een maestro kaart moet je openstellen om buiten Europa te gebruiken voor vertrek.